Tijdens dit EVC traject valideren wij jouw werkervaring ten opzichte van de beroepsoverstijgende competentiestandaard (BOC). Met dit traject maak jij jouw huidige werk en denkniveau inzichtelijk.
De EVC standaard die het meest aansluit bij 21e-eeuwse vaardigheden en jouw werk- en denkniveau zichtbaar maakt.
De beroepsoverstijgende competentie standaard (BOC) legt uit welke vaardigheden handig zijn voor verschillende banen en sectoren. Dit helpt mensen om vaardigheden te leren die in veel beroepen bruikbaar zijn. Zo kun je makkelijker van baan wisselen en blijf je inzetbaar, ook als de arbeidsmarkt verandert. Je hoeft geen diploma’s of certificaten behaald te hebben om dit traject te kunnen starten.
Wat zijn beroepsoverstijgende competenties?
Beroepsoverstijgende competenties zijn vaardigheden, kennis en houding die je in veel beroepen kunt gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn:
- Communiceren: Goed praten en schrijven, zodat anderen je begrijpen.
- Problemen oplossen: Problemen analyseren en slimme oplossingen bedenken.
- Samenwerken: Goed in een team werken, met respect voor anderen.
- Digitale vaardigheden: Weten hoe je met digitale technologie werkt.
- Snel leren: Nieuwe kennis en vaardigheden snel oppikken en gebruiken.
De Beroepsoverstijgende Competentie Standaard sluit aan de European Qualifications Framework (EQF). Het is een arbeidsmarktroute, wat betekent dat je met de uitslag van je traject bij een werkgever kunt aantonen wat je kennis en vaardigheden zijn. Het is geen onderwijsroute en biedt geen vrijstellingen bij een onderwijsinstelling. Soms kan dit traject wel ingezet worden voor een toelating tot onderwijs, maar alleen als een onderwijsaanbieder dit zelf eist.
Hoe werkt een EVC BOC-traject?
Na een intakegesprek krijg je verschillende begeleidingsgesprekken zodat jij je portfolio kunt vullen. Na een gesprek met de assessor ontvang je een ervaringscertificaat waarop jouw inzetbaarheid en niveau zichtbaar zijn.
Het proces in het kort
- Een intake waarin vooraf wordt bekeken of jij voldoende middelen en materialen hebt om bewijsstukken te verzamelen.
- Je portfolio opbouwen met hulp van twee tot drie gesprekken met een trajectbegeleider.
- Een eindgesprek met een assessor.
- Je ontvangt een rapportage en een ervaringscertificaat.
- In 8 weken tijd bouw je een portfolio op. Daarna volgt na enkele weken je eindgesprek. Aanvullend hierop schrijft de assessor een rapportage. Gemiddeld duurt het 10 tot 14 weken voordat je de rapportage ontvangt.
- Nadat je rapportage is goedgekeurd wordt je ervaringscertificaat aangevraagd. Het duurt 4 tot 6 weken voordat deze aan jou verstuurd wordt.
Het doel van dit traject is dat je kunt aantonen wat jouw werk- en denkniveau is. Daarnaast dat je specifieke werkervaring inzichtelijk maakt, toelating voor opleidingen op een specifiek niveau krijgt en meer mogelijkheden op de arbeidsmarkt.
Wat levert het op?
- Meer kansen op werk: Mensen met brede vaardigheden kunnen makkelijker naar een ander beroep of sector overstappen.
- Leren en groeien: Een portfoliotraject zoals de BOC past bij het idee van een leven lang leren. Zo blijf je jezelf ontwikkelen.
- Voor werkgevers: Bedrijven profiteren van werknemers die snel kunnen aanpassen aan nieuwe situaties.
Contact
Wil je meer weten over dit type traject? Klik hier.
De arbeidsmarkt verandert snel en alleen vakspecifieke kennis is niet meer genoeg. Werkgevers zoeken mensen die flexibel zijn en verschillende vaardigheden hebben. Een BOC traject maakt dit inzichtelijk.
Drie ervaringen van kandidaten die een EVC BOC-traject zijn gestart bij Libereaux
–
–
–
EVC BOC-traject voor arbeidsdeskundigen
Je kunt je als arbeidsdeskundige alleen registeren in het Register Arbeidsdeskundigen (SRA) wanneer je in het bezit bent van een erkend hbo-diploma óf competentiebewijs niveau zes. Met het doorlopen van een EVC BOC-traject met een niveau zes aanduiding behaal je een dergelijk competentiebewijs.