Skip to main content
Home » Organisaties & Onderwijsinstellingen » Teamontwikkeling via Skills

Teamontwikkeling via Skills

Hoe stimuleer je teamontwikkeling zonder te duwen?

Als manager of leidinggevende ben je waarschijnlijk altijd op zoek naar manieren om de vaardigheden en prestaties van je medewerkers te verbeteren. Goed werkende teams zijn essentieel voor een succesvolle organisatie. Het stimuleren van teamontwikkeling kan echter, wanneer niet goed aangepakt, averechts werken of zelfs leiden tot demotivatie bij je medewerkers. En juist in deze moeilijke arbeidsmarkt zitten we hierop uiteraard niet te wachten.

Een andere kijk op het benutten van de skills van je medewerkers

Een oplossing wordt vaak gevonden in het aanbieden van trainingen of cursussen. Echter, het rendement op deze investeringen is laag. Dit komt omdat een meerderheid van de medewerkers niet vanuit een interne motivatie naar deze trainingen toe gaan: ze gaan omdat jij dit als leidinggevende wil. Wij hebben een unieke aanpak ontwikkeld waarbij we medewerkers ‘verleiden’ om actief mee te doen, gericht te laten ontwikkelen en betrokkenheid creëren. Ook de rol van de teamleider in deze verbinding vanuit leiderschap betrekken wij bij deze aanpak.

Onze boodschap aan een leidinggevende is; welke rol heb jijzelf hierin?

We leggen bij deze aanpak de focus op de aanwezige, veelal onzichtbare kwaliteiten van iemand. In plaats van hen alleen in te zetten voor specifieke taken, bekijk je hen als onmisbare schakels in het grotere geheel. Door hen te laten groeien met behulp van gerichte trainingen en feedback, ontstaat er een win-win situatie: je medewerkers raken betrokken bij het bedrijf, voelen zich gewaardeerd en dragen daardoor actief bij aan het succes van je onderneming.

Het is dus belangrijk om niet alleen aandacht te besteden aan wat medewerkers moeten doen, maar ook aan wat ze kunnen en willen doen.

Gericht ontwikkelen met een uniek doelprofiel

Een doelprofiel is een set aan competenties waaraan een medewerker zich kan meten. Een organisatie en de medewerkers ontwikkelen deze samen met Libereaux door de gevraagde competenties vanuit de arbeidsmarkt in combinatie met de kernwaarden van de organisatie te bundelen tot een meetlat.

De arbeidsmarkt is op verschillende manieren in beweging en daarbij is ontwikkeling van medewerkers van belang. Met deze aanpak kunnen medewerkers van een organisatie zich gericht ontwikkelen.

Wat doen we?

Bij het project impuls vakbekwaamheid worden verschillende stappen gezet om de organisatie naar een hoger niveau te tillen. Het begint met het vaststellen van een toekomstgericht doelprofiel dat aansluit bij de ambities van de organisatie. Medewerkers worden aangemoedigd om mee te groeien naar dit profiel.

 

Een organisatie en haar medewerkers stellen we het doelprofiel op. Daarbij wordt rekening houden met hun unieke achtergrond en kwaliteiten.

Tijdens dit traject worden alle competenties en werkervaring van medewerkers inzichtelijk gemaakt via een digitaal e-portfolio. Dit zorgt voor een betere profilering en meer eigen verantwoordelijkheid in loopbaankeuzes. We maken competenties transparanter, zonder deze te beoordelen op waarde. Hiermee zorgen we voor een laagdrempelige eerste stap in verdere ontwikkeling.

Wat levert het op?

De kandidaat gaat in gesprek met de begeleider wanneer het portfolio gevuld is met belangrijke zaken. Na het gesprek schrijft de begeleider een persoonlijk ontwikkeladvies. Uit alle adviezen wordt vervolgens een strategisch ontwikkelplan (SOP) gemaakt voor de organisatie. Hierin worden handvaten gegeven om de ontwikkeling van de medewerkers verder te bevorderen.

Na voltooiing van het traject heeft de medewerker gedurende één jaar toegang tot het online portfolio om zijn of haar groei bij te houden. Dit kan verlengd worden.

Contact

Mocht je nieuwsgierig zijn naar ons hele verhaal bij deze aanpak? Neem dan contact op met Raymond Steenkamp.

Stuur Raymond een bericht