Hoe stimuleer je teamontwikkeling zonder te duwen?

Een andere kijk op het benutten van de skills van je medewerkers én welke rol jijzelf als leidinggevende hierin hebt!

Als manager of leidinggevende ben je waarschijnlijk altijd op zoek naar manieren om de vaardigheden en prestaties van je medewerkers te verbeteren. Goed werkende teams zijn essentieel voor een succesvolle organisatie. Het stimuleren van teamontwikkeling kan echter, wanneer niet goed aangepakt, averechts werken of zelfs leiden tot demotivatie bij je medewerkers. En juist in deze moeilijke arbeidsmarkt zitten we hierop niet te wachten uiteraard.

Een oplossing wordt vaak gevonden in het aanbieden van trainingen of cursussen. Echter, het rendement op deze investeringen is laag. Dit komt omdat een meerderheid van de medewerkers niet vanuit een interne motivatie naar deze trainingen toe gaan: ze gaan omdat jij als leidinggevend wil dat ze daar naartoe gaan. Wij hebben een unieke aanpak ontwikkeld waarbij we medewerkers ‘verleiden’ om actief mee te doen, gericht te laten ontwikkelen en betrokkenheid creëren. Ook de rol van de teamleider in deze verbinding vanuit leiderschap betrekken wij bij deze aanpak.

We leggen bij deze aanpak de focus op de aanwezige, veelal onzichtbare kwaliteiten van iemand. In plaats van hen alleen in te zetten voor specifieke taken, bekijk je hen als onmisbare schakels in het grotere geheel. Door hen te laten groeien met behulp van gerichte trainingen en feedback, ontstaat er een win-win situatie: je medewerkers raken betrokken bij het bedrijf, voelen zich gewaardeerd en dragen daardoor actief bij aan het succes van je onderneming.

Het is dus belangrijk om niet alleen aandacht te besteden aan wat medewerkers moeten doen, maar ook aan wat ze kunnen en willen doen.

Mocht je nieuwsgierig zijn naar ons hele verhaal bij deze aanpak?

Hieronder kun je nog meer informatie vinden over…

Project impuls vakbekwaamheid

De arbeidsmarkt is op verschillende manieren in beweging en daarbij is ontwikkeling van medewerkers van belang. Met het project impuls vakbekwaamheid kunnen jouw medewerkers gericht ontwikkelen.

Wat doen we? PIV

Bij het project impuls vakbekwaamheid worden verschillende stappen gezet om de organisatie naar een hoger niveau te tillen. Het begint met het vaststellen van een toekomstgericht doelprofiel dat aansluit bij de ambities van de organisatie. Medewerkers worden aangemoedigd om mee te groeien naar dit ambitieuze profiel. Samen met jullie en je medewerkers stellen we het doelprofiel op, waarbij we ook rekening houden met hun unieke achtergrond en kwaliteiten. Tijdens dit traject worden alle competenties en werkervaring van medewerkers inzichtelijk gemaakt via een digitaal e-portfolio. Dit zorgt voor een betere profilering en meer eigen verantwoordelijkheid in loopbaankeuzes. We maken competenties transparanter, zonder deze te beoordelen op waarde. Hiermee zorgen we voor een laagdrempelige eerste stap in verdere ontwikkeling.

Wat levert het op? Afloop

De kandidaat gaat in gesprek met de begeleider wanneer het portfolio gevuld is met belangrijke zaken. Na het gesprek schrijft de begeleider een persoonlijk ontwikkeladvies. Uit alle adviezen wordt vervolgens een Strategisch Ontwikkelplan gemaakt voor de organisatie. Hierin worden handvaten gegeven om de ontwikkeling van de medewerkers verder te bevorderen.

Na voltooiing van het traject heeft de medewerker nog steeds gedurende één jaar toegang tot het online portfolio om zijn/haar groei bij te houden

HR ondersteuning

Bewust inzetten van medewerkers is een cruciale factor in het behalen van succes. Om dit te bereiken, moeten bedrijven rekening houden met verschillende factoren, zoals competenties en persoonlijkheidskenmerken. Het is belangrijk om te investeren in de ontwikkeling van werknemers en hen de nodige tools te geven om optimaal te functioneren. Door bewust bezig te zijn met de inzet van medewerkers kan een organisatie groeien en bloeien op lange termijn.

Dit doen we: ondersteuning

Op basis van de doelstellingen en toekomstvisie van jouw organisatie brengen we, samen met een interne werkgroep, in kaart welke behoeften er zijn ten aanzien van het personeelsbeleid. Hierbij is te denken aan het opzetten van functieprofielen of rolbeschrijvingen, competentiemanagement, het voeren van ontwikkelgesprekken en het opstellen van beleid ten aanzien van werving en selectie. Daarbij betrekken wij de medewerkers zelf om input te geven. Hierdoor wordt er een goede borging gecreëerd en daarnaast weten zij als geen ander waar verbeterpunten binnen de organisatie liggen.

Vervolgens wordt er bepaald wat er moet gebeuren om deze HR- instrumenten te implementeren en in hoeverre deze structureel onderdeel uit gaan maken aan de organisatie.

Wat levert het op? Afloop

Bij Libereaux bouw je aan een stevige ondergrond voor een duurzaam personeelsbeleid in de tijd die voor ons ligt. Dit leidt tot een gestructureerde samenwerking en meer grip op zowel verantwoordelijkheden als ontwikkeling van werknemers. Tegelijkertijd biedt het jou als werkgever de kans om juist die activiteiten uit te voeren die je het liefst doet.

Ontwikkelen

Loopbaancoaching voor uw medewerker

In een wereld die voortdurend evolueert, is het cruciaal voor organisaties om hun medewerkers te boeien en aan zich te binden. Een belangrijk middel hiervoor is persoonlijke aandacht. Weet u echt het volle potentieel uit uw werknemers te halen? En plaatst u ze wel op de juiste posities? Streeft u naar optimalisatie van hun werkzaamheden? Wij bieden individuele begeleiding om uw medewerkers bewust te maken van hun talenten en behoeften op professioneel vlak, met ons unieke loopbaantraject!

Hoe verloop het traject?

Ons gepersonaliseerde traject biedt een veilige en vertrouwde omgeving voor individuele begeleiding. De sessies zijn intensief met zes bijeenkomsten waarin we samen de vragen ‘Wie ben ik, Wat kan ik, Wat vind ik, Wat wil ik en Hoe kom ik daar?’ behandelen. Hierbij ligt de focus op bewustwording en het versterken van zelfvertrouwen door praktische toepassing. Zo heeft de medewerker uiteindelijk controle over zijn eigen loopbaan. Onze unieke aanpak combineert persoonlijke coaching met digitale instrumenten zoals DITKANIK.NU. Dit platform biedt gestructureerd inzicht in alle kwaliteiten inclusief werkervaringen, vaardigheden, kwaliteiten en competenties voor waardevol inzicht dat ook na afronding van het traject beschikbaar blijft!

Wat zijn de uitkomsten?

Het is vanzelfsprekend dat we streven naar een dieper begrip van onszelf en meer vertrouwen in eigen kunnen. De deelnemer wordt geïnformeerd, geïnspireerd maar ook gemotiveerd om gericht aan de slag te gaan met hun nieuwe ontdekkingen. Een persoonlijk actieplan wordt verstrekt waarmee men direct aan de slag kan op de werkvloer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het initiëren van ander ontwikkelingsgesprek met de leidinggevende, of focus op het leren en verbeteren binnen je werkgebied door middel van uitdagende projecten of andersoortig werk.

EVC

BOC
Wanneer jouw medewerkers gebruik maken van een EVC-traject, gericht op de Beroepsoverstijgende competentiestandaard (BOC-traject), krijgen zij inzicht in hun huidige werk- en denkniveau. Zo kunnen zij bijvoorbeeld aantonen dat zij geschikt zijn voor een functie met specifieke eisen. Wil je hier meer over te weten komen? Klik hier!

HBO
Ben jij op zoek naar een manier waarop jouw medewerkers hun kennis en werkervaring kunnen inzetten om een hbo bacheloropleiding te volgen? Wellicht is een EVC-traject (ook wel Valideringstraject genaamd) iets voor hen! Dit traject brengt de werkervaring van jouw personeel op hbo-niveau in kaart. Deze ervaring kan vervolgens worden ingezet als onderwijstijd, waardoor het behalen van een hbo bachelordiploma nog efficiënter verloopt. Kortom, een interessante optie voor werknemers die al de nodige kennis hebben vergaard! Wil je hier meer over te weten komen? Klik hier!

InstallQ
Ben jij benieuwd naar de technische werkervaring van jouw werknemers en willen zij graag het zegelrecht behalen? Dit is mogelijk! Tijdens het EVC traject InstallQ gaan wij dieper in op de meetlat werkverantwoordelijke Elektrotechnische Laagspanningsinstallaties ten opzichte van hun ervaring. Het is hierbij niet noodzakelijk om zelf de werkzaamheden uit te voeren. In dit geval is het belangrijk dat er verantwoordelijkheid wordt genomen voor de uitvoering van de werkzaamheden. Wil je hier meer over te weten komen? Klik hier!

KC
Vanaf 1 juli treedt een nieuwe versie van de Kwaliteitscriteria in werking, namelijk versie 2.2., welke een aanvulling en aanscherping bevat van de deskundigheidseisen op basis van input uit het werkveld. Het Kenniscentrum EVC erkent deze criteria als officiële ‘meetlat’. Hierdoor ontstaan er nieuwe kansen en mogelijkheden.

Jouw medewerkers krijgen na het EVC traject een Vakbekwaamheidsbewijs.

Het Vakbekwaamheidsbewijs verschaft helderheid over de vakbekwaamheid van een medewerker betreffende de Kwaliteitscriteria 2.2. Voor het verkrijgen van dit bewijs dient de medewerker te laten zien dat hij of zij ten minste 75% beheerst van de gestelde criteria voor een activiteitencluster. Het Nationaal kenniscentrum EVC is verantwoordelijk voor het afgeven van het Vakbekwaamheidsbewijs. Wil je hier meer over te weten komen? Klik hier!

MBO
Ben je als werkgever op zoek naar een manier om de werkervaring van medewerkers met mbo-niveau 1 tot en met 4 inzichtelijk te maken? Of wil je juist dat jouw medewerkers zich verder ontwikkelen met een mbo-opleiding?

Een EVC-mbo traject biedt dan uitkomst. Door dit traject kunnen jouw medewerkers niet alleen sneller, maar ook op maat een diploma behalen. Wil je hier meer over te weten komen? Klik hier!